Często powtarzam, że nie ma nic lepszego niż zapach domowego pieczywa. Chętnie więc piekę domowe chleby i bułki. Ale specjalne okazje wymagają bardziej oryginalnych rozwiązań! Więc może tak.. faszerowane bułki? Raz już zrobiłam bułki z pesto a tym razem mam dla Was przepis na równie pyszne bułki ale z farszem bardziej "fast foodowym" - bo z parówek. Idealna alternatywa dla hot-dogów lub hamburgerów do podania np. na sylwestrowym przyjęciu ;)
Bułki z farszem parówkowym
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki żytniej (ok. 130 g)
- 1 szklanka mąk pszennej pełnoziarnistej (ok. 150 g)
- ok. 3/4 szklanki wody
- 7 g suszonych drożdży
- 5 łyżek oleju
- Farsz:
- 2 cebule
- 4 kiełbaski sojowe curry lub paprykowe
- 4 łyżki oleju
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
Mąki mieszamy z drożdżami. Dodajemy wodę oraz olej i urabiamy ciasto tak długo aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok. 40-50 minut).
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone w kostkę cebule i szklimy je. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę kiełbaski i podsmażamy je przez ok. 5 minut często mieszając. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, podsmażamy jeszcze przez minutę i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto dzielimy na 6 porcji i formujemy z nich placuszki. Na środek każdego placuszka nakładamy porcję farszu, zlepiamy ciasto i w dłoniach delikatnie je rolujemy żeby zrobić ładną kształtną bułkę.
Gotowe bułki układamy zlepieniem od spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte czystą ścierką w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Po tym czasie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 20-30 minut (aż będą ładnie rumiane).
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńTo są moje smaki :) Uwielbiam wszelkie pizzerki, cebularze, faszerowane bułki. Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki!Koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń