Nowy rok zaczynam na słodko, ale oczywiście zdrowo. Nie ma chyba nic lepszego niż słodycze i desery, które można jeść bez wyrzutów sumienia, a nawet powiem więcej takie, które po prostu są zdrowe! W tym deserze zostały użyte w zasadzie same super zdrowe produkty. Zazwyczaj takie słodkości wymagają dużo przygotowania, a tutaj wystarczy tylko parę minut i będzie można zajadać? Macie ochotę też zacząć nowy rok w zdrowym stylu? Jeśli tak to zapraszam!
Czekoladowy surowy deser
Składniki:
(2 porcje)
- 1 duże dojrzałe awokado
- 100 g suszonych daktyli
- 3-4 łyżki karobu
- ok. 1/2 szklanki mleka migdałowego (może być inne roślinne)
- opcjonalnie: esencja waniliowa
- 1/2-1 obranego granatu
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na przynajmniej 30 minut żeby zmiękły.
Obrane awokado blendujemy na jednolitą masę, dodajemy odcedzone wypestkowane daktyle i znowu blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodajemy karob, esencję waniliową i blendując dodajemy mleko migdałowe aż do uzyskania idealnie jednolitej konsystencji. (Opcjonalnie można dosłodzić jeszcze syropem daktylowym.)
Gotową masę czekoladową nakładamy do kieliszków lub miseczek i posypujemy pestkami granatu.
Uwielbiam taki deser :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńOj czytając składniki odrazy mi slinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń