12 grudnia 2015

Gwiazda makowa - zawijana strucla makowa

Jak już wiecie jestem jedną z tych osób, które uważają, że święta bez smaku tradycyjnego makowca nie mogą być udane. Ostatnio pokazałam wam najlepszy przepis na nasz tradycyjny makowiec a dzisiaj chcę Wam pokazać jego modyfikację, która ma jeszcze bardziej świąteczny wygląd a smakuje równie klasycznie.




Gwiazda makowa - zawijana strucla makowa
Składniki:
(2 gwiazdy o średnicy ok. 25 cm)
  1. Ciasto:
    • 25 g świeżych drożdży
    • 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 250 ml ciepłego mleka sojowego
    • 2 łyżki oleju
    • 300 g mąki pszennej (u mnie 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 100 g mąki pszennej)
  2. Farsz:
    • 100 g maku niebieskiego
    • ok. 1 szklanki wody
    • 30 g cukru trzcinowego
    • aromat waniliowy
    • 2 jabłka (ok. 300 g)
    • 100 g suszonych daktyli
    • 150 g rodzynek
    • 2 garści orzechów włoskich
    • 2 garści orzechów laskowych
    • 2 garści migdałów
    • 2 łyżki kakao
    • 6 łyżek wiórków kokosowych
    • ok. 3/4 szklanki mleka sojowego (+ do posmarowania)
    • 2 łyżki powideł (muszą być gęste)
Przygotowanie:

Drożdże rozkruszamy do miseczki dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.

Mąkę łączymy z drożdżami i olejem, dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i bez problemu będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby można podsypać dodatkowo odrobiną mąki). Odstawiamy w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut (aż podwoi swoją ilość).

Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje dodajemy mak i gotujemy na małym ogniu aż będzie tak miękki, że ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach (ok. 30 minut), w razie potrzeby w trakcie gotowania można dodać odrobinę wody. Dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego i dokładnie mieszamy. Ugotowany i przestudzony mak 3-krotnie przekręcamy przez maszynkę do mielenia.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 20 minut, a gdy zmiękną blendujemy je na jednolitą masę.

Orzechy i migdały drobno siekamy.

Mak mieszamy z jabłkami, pastą daktylową, powidłami, kakao, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Powoli cały czas mieszając dolewamy mleko sojowe w takiej ilości żeby masa stała się lżejsza i bardziej lepka lecz nie zbyt mokra.

Ciasto dzielimy na 4 równe części.


Bierzemy jedną część ciasta, formujemy z niej kulę i rozwałkowujemy ją na stolnicy w jak kształcie zbliżonym do koła do grubości ok. 0,5 cm. Taki płat ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim połowę farszu zostawiając wolne brzegi.



Drugą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy w ten sam sposób aż do wielkości takiej jak przy pierwszej części i gotowy płat przekładamy na ten, który już leży na blasze. Brzegi dokładnie i ściśle zlepiamy a następnie odcinamy nożykiem nadmiar ciasta z brzegów.


Następnie tniemy ciasto na wybraną ilość kawałków, tak aby w środku zostały niedokrojone i przyłączone do wspólnego punktu. Należy wybrać parzystą ilość kawałków, najlepiej sprawdzi się 12 lub 16. Każdy z kawałków zawijamy dwukrotnie i w parach zlepiamy brzegi sąsiadujących elementów formując coś na kształt gwiazdy - tak jak na zdjęciach.Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte czystą ścierką, w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Gotowe ciasto smarujemy delikatnie mlekiem sojowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 15-20 minut (jeśli zacznie się za mocno rumienić przykrywamy z wierzchu papierem do pieczenia).



Makowiec w kształcie gwiazdy polubią zarówno Ci dla których liczy się jego klasyczny smak jak i Ci, którzy lubią niebanalne formy i oryginalne kształty. Ciasto to można podawać pokrojone na mniejsze kawałki ale bardzo dobrze sprawdza się też odrywanie naciętych kawałków bezpośrednio na stole :)

Warto przygotować je na Wigilię żeby zaskoczyć rodzinę przyzwyczajoną do tradycyjnych makowców ;)

4 komentarze :

  1. Zawsze podziwiałam takie plecione makowce, dla mnie to dzieła sztuki! A już najlepsze jest to, że można odrywać kawałki i jeść jak świąteczne makowe drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie ciasto w tamtym roku ;) Jego wygląd wszystkich zachwycił ;)

    OdpowiedzUsuń