20 stycznia 2016

Wegańskie pierogi (kluski) leniwe

Jestem z Wielkopolski to w moim życiu i mojej kuchni zawsze było i będzie specjalne miejsce dla ziemniaków i potraw z nich przygotowywanych. Od dzieciństwa także w moim domu często robiło się kluseczki w różnych wersjach i postaciach. Jednymi z moich ulubionych były leniwe. Myślałam, że będąc weganką już nigdy do nich nie wrócę na całe szczęście ich smak da się odtworzyć w wersji roślinnej! Są tak samo dobre jak te tradycyjne :)




Wegańskie leniwe
Składniki:
  • 700 g ziemniaków
  • 400 g tofu
  • 100 g (1/2 szklanki) mąki ziemniaczanej
  • 100 g (3/4 szklanki) mąki ryżowej
  • spora szczypta soli
Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości a następnie ubijamy tłuczkiem aż do uzyskania jednolitej masy. Do ziemniaków dodajemy przekręcone przez maszynkę do mielenia tofu, sól i wszystko dokładnie mieszamy.

Dodajemy obydwie mąki i zagniatamy ciasto.

Z gotowego ciasta odrywamy porcję i formujemy kluseczki. Można to zrobić w tradycyjny sposób czyli rolować porcje ciasta na stolnicy i je ciąć na kawałki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i gdy zacznie wrzeć wrzucamy kluseczki i gotujemy je ok. minuty po wypłynięciu.



Dzięki zmieleniu tofu w maszynce kluseczki mają taką typową twarogową konsystencję, są na prawdę pyszne i zasmakują nawet tym, którzy lubią tradycyjne smaki!

7 komentarzy :

  1. Uwielbiam je! Polecam jeszcze dokwaszać cytryną, żeby smakowały bardziej twarogowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, wieki ich nie jadłam! a tu proszę, tak piękny, prosty przepis prezentujesz, że aż głupio nie zrobić, bo kuszą już samym wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O właśnie takie leniwe chodzą za mną ostatnio! :) koniecznie muszę wypróbować Twój przepis, bo na zdjęciach wyglądają jak te od Babuni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukając inspiracji na dzisiejszy obiad trafiłem na Twojego bloga, na pierwszy ogień pójdą powyższe kopytka :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym można zastąpić tofu SOjowe ? :) Ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety raczej niczym, bo to dzięki niemu kluski mają taką charakterystyczną konsystencję :)

      Usuń