Jestem z Wielkopolski to w moim życiu i mojej kuchni zawsze było i będzie specjalne miejsce dla ziemniaków i potraw z nich przygotowywanych. Od dzieciństwa także w moim domu często robiło się kluseczki w różnych wersjach i postaciach. Jednymi z moich ulubionych były leniwe. Myślałam, że będąc weganką już nigdy do nich nie wrócę na całe szczęście ich smak da się odtworzyć w wersji roślinnej! Są tak samo dobre jak te tradycyjne :)
Wegańskie leniwe
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 400 g tofu
- 100 g (1/2 szklanki) mąki ziemniaczanej
- 100 g (3/4 szklanki) mąki ryżowej
- spora szczypta soli
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości a następnie ubijamy tłuczkiem aż do uzyskania jednolitej masy. Do ziemniaków dodajemy przekręcone przez maszynkę do mielenia tofu, sól i wszystko dokładnie mieszamy.
Dodajemy obydwie mąki i zagniatamy ciasto.
Z gotowego ciasta odrywamy porcję i formujemy kluseczki. Można to zrobić w tradycyjny sposób czyli rolować porcje ciasta na stolnicy i je ciąć na kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i gdy zacznie wrzeć wrzucamy kluseczki i gotujemy je ok. minuty po wypłynięciu.
Dzięki zmieleniu tofu w maszynce kluseczki mają taką typową twarogową konsystencję, są na prawdę pyszne i zasmakują nawet tym, którzy lubią tradycyjne smaki!
Wygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Polecam jeszcze dokwaszać cytryną, żeby smakowały bardziej twarogowo :)
OdpowiedzUsuńooo, wieki ich nie jadłam! a tu proszę, tak piękny, prosty przepis prezentujesz, że aż głupio nie zrobić, bo kuszą już samym wyglądem :)
OdpowiedzUsuńO właśnie takie leniwe chodzą za mną ostatnio! :) koniecznie muszę wypróbować Twój przepis, bo na zdjęciach wyglądają jak te od Babuni :)
OdpowiedzUsuńSzukając inspiracji na dzisiejszy obiad trafiłem na Twojego bloga, na pierwszy ogień pójdą powyższe kopytka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Czym można zastąpić tofu SOjowe ? :) Ekstra :)
OdpowiedzUsuńNiestety raczej niczym, bo to dzięki niemu kluski mają taką charakterystyczną konsystencję :)
Usuń