Zazwyczaj przygotowywanie różnego rodzaju wypieków bywa praco i czasochłonne. A co jeśli kilka godzin wcześniej dowiedzie się, że przyjadą do Was goście a wy nie macie im co podać? Wtedy sięgnijcie po ten przepis! Tarta jest banalnie prosta w przygotowaniu a tak pyszna, że ciężko skończyć na tylko jednym kawałku!
Wpasuje się idealnie na zimowe wieczory przy kubku gorącego mleka karobowego!
fot:Patrycja Łata patrycjalata.com |
Tarta z powidłami i orzechami włoskimi
Składniki:
- Spód:
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżki lnu mielonego
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Farsz:
- 300 g powideł śliwkowych
- 200 g orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (lub zwykłego)
- 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Zmielony len zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do spęcznienia.
Pozostałe suche składniki mieszamy, dodajemy do nich olej i przygotowany wcześniej zmielony len i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 20 minut do lodówki żeby odpoczęło, a po tym czasie rozwałkowujemy je i wylepiamy nim tortownicę wyłożoną papierem, należy stworzyć brzegi o wysokości ok 3-4 cm. Pozostałe ciasto ponownie zakładamy i odstawiamy bo zrobimy z niego ozdoby na wierzch ciasta. Spód podpiekamy w 175°C przez ok. 15-20 minut - aż się lekko przyrumieni.
Orzechy mieszamy z olejem i syropem klonowym.
Na podpieczony spód nakładamy powidła, na nie wysypujemy przygotowane orzechy i ozdabiamy pozostałym ciastem - można wyciąć foremkami jakieś kształty lub tak jak ja zrobić kratkę.
Tartę ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut - aż ciasto na wierzchu się ładnie przyrumieni.
Po upieczeniu całkowicie studzimy i możemy zajadać się pysznym wypiekiem ;)
Nie wiem jak u Was, ale w moim domu połączenie powideł i orzechów włoskich to jeden z takich uniwersalnych smaków, który sprawdzi się na każdą okazję. Takie ciasto będzie pasowało zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc obok tradycyjnych mazurków ;)
fot:Patrycja Łata patrycjalata.com |
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta. Mniam ...
OdpowiedzUsuń