23 stycznia 2016

Tarta z powidłami i orzechami włoskimi

Zazwyczaj przygotowywanie różnego rodzaju wypieków bywa praco i czasochłonne. A co jeśli kilka godzin wcześniej dowiedzie się, że przyjadą do Was goście a wy nie macie im co podać? Wtedy sięgnijcie po ten przepis! Tarta jest banalnie prosta w przygotowaniu a tak pyszna, że ciężko skończyć na tylko jednym kawałku!
Wpasuje się idealnie na zimowe wieczory przy kubku gorącego mleka karobowego!



fot:Patrycja Łata patrycjalata.com
Tarta z powidłami i orzechami włoskimi
Składniki:
  • Spód:
    • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżki lnu mielonego
    • 1/2 szklanki wody
    • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Farsz:
    • 300 g powideł śliwkowych
    • 200 g orzechów włoskich
    • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (lub zwykłego)
    • 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:

Zmielony len zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do spęcznienia.
Pozostałe suche składniki mieszamy, dodajemy do nich olej i przygotowany wcześniej zmielony len i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 20 minut do lodówki żeby odpoczęło, a po tym czasie rozwałkowujemy je i wylepiamy nim tortownicę wyłożoną papierem, należy stworzyć brzegi o wysokości ok 3-4 cm. Pozostałe ciasto ponownie zakładamy i odstawiamy bo zrobimy z niego ozdoby na wierzch ciasta. Spód podpiekamy w 175°C przez ok. 15-20 minut - aż się lekko przyrumieni.

Orzechy mieszamy z olejem i syropem klonowym.
Na podpieczony spód nakładamy powidła, na nie wysypujemy przygotowane orzechy i ozdabiamy pozostałym ciastem - można wyciąć foremkami jakieś kształty lub tak jak ja zrobić kratkę.

Tartę ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut - aż ciasto na wierzchu się ładnie przyrumieni.

Po upieczeniu całkowicie studzimy i możemy zajadać się pysznym wypiekiem ;)


Nie wiem jak u Was, ale w moim domu połączenie powideł i orzechów włoskich to jeden z takich uniwersalnych smaków, który sprawdzi się na każdą okazję. Takie ciasto będzie pasowało zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc obok tradycyjnych mazurków ;)

fot:Patrycja Łata patrycjalata.com

3 komentarze :