06 lutego 2016

Batoniki owsiane na śniadanie

Moim śniadaniowym numerem jeden są wszelkiego rodzaju płatki na mleku. Od klasycznej owsianki, która chyba nigdy mi się nie znudzi, przez płatki orkiszowe, gryczane, jaglane aż po ryżowe. Ale jak wiadomo czasem warto jest coś zmienić więc wczoraj wieczorem upiekłam te batoniki i dzisiaj na śniadanie były idealne. Jeśli szukacie przepisu na zdrowe ciasteczka zbożowe bez cukru, oleju to ta propozycja jest dla Was. Takie batoniki idealnie sprawdzą się na śniadanie czy małą przekąskę w ciągu dnia. Możecie także uformować je jak klasyczne ciasteczka owsiane i delektować się nimi do kawy lub herbaty ;)


Batoniki owsiane na śniadanie
Składniki:
(ok. 15 sztuk)
  • 2 szklanki płatków owsianych (240 g)
  • 1 szklanka płatków orkiszowych (120 g)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (50 g)
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej (50 g)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 5 czubatych łyżek powideł (150 g)
  • 4 łyżki powideł aroniowych z całymi owocami (lub innego bardzo gęstego dżemu lub konfitury) (100 g)
  • 2 łyżki lnu mielonego
Przygotowanie:

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie suche składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy powidła, konfiturę i mleko roślinne, dokładnie mieszamy, ugniatamy rękoma i odstawiamy na 5-10 minut.

Wilgotnymi dłońmi z masy formujemy ciasteczka o pożądanym kształcie i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 15-20 minut aż batoniki ładnie się przyrumienią. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.


Ciasteczka oczywiście można jeść same, ale ja proponuję włożyć je do miseczki, dodać garść lub dwie waszych ulubionych bakalii, owoce (np. kiwi, truskawki, maliny, banan) i zalać mlekiem roślinnym. Po odstawieniu tego na 5-10 minut, batoniki namokną i będzie można dzielić je na mniejsze kawałki. Takie mleko z muesli w wersji zdrowej i bardzo smacznej.

10 komentarzy :

  1. Ale jestem ciekawą jak się zachowają takie ciasteczka po narodzeniu w mleku. Muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie super było to, że im dłużej leżały tym bardziej miękkie były i łatwo było można dzielić je łyżką na malutkie kawałki :)

      Usuń
  2. Batony z mlekiem? Ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śniadaniowe batoniki są świetne, gdy trzeba zjeść śniadanie poza domem :) W dodatku pięknie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny pomysł z tym zalewaniem mlekiem :) a co do owsianych batoników, to mój słodki, śniadaniowy faworyt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na śniadanie, całość wygląda pysznie :)
    Ale ja bym chyba wolała zjeść batoniki oddzielnie i zrobić do nich kakao z tego mleczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawi mnie ten dodatek konfitury i powideł. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń