Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Warto więc sięgnąć po nie teraz gdy jeszcze są świeże i "smakują słońcem". Jeśli lubicie słodkie obiady to dzisiejsza propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. W połączeniu ze smakiem czekolady i delikatną śmietankową konsystencją smakują na prawdę wyśmienicie.
Makaron czekoladowy w śmietankowym sosie truskawkowym
Składniki:
(2 porcje)
- 200g makaronu czekoladowego
- 400g truskawek
- 6 łyżek śmietanki sojowej
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron gotujemy al dente - zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie hartujemy go pod zimną wodą i odcedzamy.
W dużym garnku rozgrzewamy na dnie olej. Gdy już będzie płynny dodajemy do niego cukier i mieszamy tak długo aż ten się rozpuści. Następnie dodajemy truskawki i podsmażamy kilka minut (aż zaczną się rozpadać) co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy śmietankę sojową i dokładnie mieszamy. Na koniec dokładamy makaron, wszystko delikatnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty na małym ogniu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz