Dzisiaj przygotowałam dla was pyszny chlebek z na prawdę wypasionymi dodatkami. Tak mi zasmakował, że aż chyba upiekę drugi taki i zawiozę babci, która uwielbia domowe wypieki :)
Chleb z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami
Składniki:(1 bochenek)
- 25 g drożdży
- 1/2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 100 g mąki żytniej razowej
- 200 g + 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g orzechów włoskich
- 80 g suszonych pomidorów z oliwy
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Suszone pomidory dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
Mąki razem mieszamy, dodajemy orzechy, pomidory i sól. Dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie urabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce pod przykryciem na ok. 50 minut.
Ciasto w dłoniach formujemy na pożądany kształt, lub przekładamy do formy wyłożonej papierem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze ok. 40 minut.
Ciasto w dłoniach formujemy na pożądany kształt, lub przekładamy do formy wyłożonej papierem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze ok. 40 minut.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez ok. godzinę. Przez pierwsze 20 minut (aż się zarumieni) piekłam normalnie, a następnie przełączyłam na pieczenie od spodu i piekłam przez kolejne ok. 30 minut, aż przejdzie tzw. "test suchego patyczka", a przy próbie opukiwania będzie wydawał "pusty" odgłos.
Zostawiamy do wystygnięcia na całą noc, najlepiej na kratce.
Połączenie orzechów włoskich i suszonych pomidorów to prawdziwy ideał. Smakowo nie potrzebuje żadnych więcej reklam.
Jeśli tak jak ja lubicie chleby z niepowtarzalnymi dodatkami to koniecznie musicie ten wypróbować ;)
Zostawiamy do wystygnięcia na całą noc, najlepiej na kratce.
Połączenie orzechów włoskich i suszonych pomidorów to prawdziwy ideał. Smakowo nie potrzebuje żadnych więcej reklam.
Jeśli tak jak ja lubicie chleby z niepowtarzalnymi dodatkami to koniecznie musicie ten wypróbować ;)
jaki apetyczny, aż tu mi pachnie :)
OdpowiedzUsuńOooo, to coś dla mnie! Wieki nie piekłam chleba, leń ze mnie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis:) na pewno wypróbuje:)
OdpowiedzUsuń