Placuszki z cukinii często pojawiają się w moim domu jako zastępstwo klasycznych placków ziemniaczanych. Lubię smak cukinii w każdej postaci, najbardziej w leczo jedna placuszki też są pyszne a w szczególności z tym sosem ;)
Placuszki z cukinii z sosem pomidorowo-śliwkowym
Składniki:(12 placuszków)
- Placuszki:
- 4 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 50 g nasion słonecznika
- 5 łyżek otrębów żytnich
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 5 łyżeczek ciepłej wody
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- natka pietruszki
- bułka tarta do panierowania
- Sos:
- 3 duże pomidory
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki powideł
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta chilli
Przygotowanie:
Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut do spęcznienia.
Natkę pietruszki dokładnie płuczemy i drobno siekamy.
Cukinie dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce na małych oczkach, następnie odsączamy przez płócienną ścierkę.
Czosnek przeduszamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, i dodajemy do cukinii. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i formujemy placuszki. Panierujemy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju a następnie smażymy na niej placuszki z obu stron po kilka minut - aż będą ładnie przyrumienione.
Umyte pomidory blendujemy na jednolitą masę z oliwą i przyprawami. Wylewamy na patelnię, przykrywamy ją i na podgrzewamy na małym ogniu aż zredukujemy nadmiar wody - tj. przez ok. 20 minut. Dodajemy powidła mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut.
zdecydowanie to jedne z moich ulubionych, czy słodkie czy wytrawne - zawsze pyszne i zdrowe! za to koniecznie muszę wypróbować ten sos - super pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawi mnie ten sos, lubię takie słodkawe połączenia :)
OdpowiedzUsuńMoja mama też robiła cukiniowe, ale jednak sposób był nieco inny. :) Obecnie placki cukiniowe jem najczęściej na słodko.
OdpowiedzUsuń