05 czerwca 2014

Pesto z liści rzodkiewek z orzeszkami ziemnymi

To już ostatnie pesto jakie przygotowałam z nadmiaru liści rzodkiewek. Tym razem dodałam orzeszki ziemne - takie zwykłe, prażone kupione w puszce jak do przekąski.



Pesto z liści rzodkiewek z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
  • 200 g liści rzodkiewki
  • 300 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
  • szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki bardzo dokładnie płuczemy gorącą wodą, odcedzamy, przekładamy do wysokiego pojemnika i blendujemy. Dodajemy prażone orzeszki ziemniaczane, sok z cytryny i blendujemy na jednolitą masę. Pieprz i sól dodajemy do smaku, według własnych preferencji smakowych.


Tak przygotowane pesto jest świetne do kanapek a także jako baza wyjściowa do bardziej skomplikowanych potraw.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz