19 października 2014

Zapiekana kasza perłowa z pikantną marchewką

W moim domu stopniowo zwiększa się ilość spożywanej kaszy co bardzo mnie cieszy. Jest zdrowa, pyszna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego. Jemy kaszę jako dodatek do zup, kotlety, placuszki w sałatkach. Teraz przyszła także pora na zapieczenie jej z warzywami. Ciężko o inne tak aromatyczne i rozgrzewające danie a przy tym proste do wykonania.



Zapiekana kasza perłowa z pikantną marchewką
Składniki:
(2 porcje)
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 3 marchewki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy (ja użyłam oliwy od suszonych pomidorów)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pieprz czarny (do smaku)
Przygotowanie:

Kaszę gotujemy do miękkości (tj. ok. 20 minut).

Marchew obieramy a następnie kroimy na drobne paski.

Cebulę kroimy w piórko

Pomidory (wybieramy takie mięsiste, zbite) kroimy w plasterki.

Do kaszy dodajemy jedną łyżkę oliwy, przyprawy, marchewkę, cebulę, pomidora i dokładnie lecz dlikatnie mieszamy.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy równomiernie łyżką oliwy. Przesypujemy do niego kaszę i pieczemy w 175°C przez ok. 25-30 minut. Po ok. 20 minutach przykrywamy danie folią aluminiową i zapiekamy dalej.


Muszę przyznać, że mam słabość do wszelakich zapiekanek i tego typu dań. Robi się je szybko i łatwo a smak jest cudowny. Ponadto łatwo takie dania modyfikować do swoich potrzeb i gustów przez dobór przypraw lub dodatków.


Na zimniejszą porę roku gorąca, zapieczona kasza w słonecznych kolorach będzie idealna i wniesie trochę życia i lata do waszego domu ;)

2 komentarze :

  1. genialne danie! a myślę, że użycie oliwy z suszonych pomidorów też zrobiło swoje i dodało smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kasza zawsze i wszędzie - takie podejście lubię :D moje smaki, przepyszne danie! :)

    OdpowiedzUsuń