30 września 2015

Żurek z cukinii

Jesienią i wczesną zimą jem bardzo dużo cukinii. Najczęściej co prawda robimy z niej leczo jednak zupy kremy to też świetna opcja! Czy to klasyczne, czy w wersji orientalnej zawsze są pyszne. 
Jako, że zbliżają się jesienne deszcze, chłodne wieczory i poranki to do kremu dodałam czosnek i dzięki temu zupa smakuje jak warzywny żurek. Pycha :) Trzeba korzystać z warzyw dopóki jeszcze możemy bez problemu dostać je świeże i lokalne, bo niestety powoli zima się zbliża i skończą się te wszystkie dobroci..



Żurek z cukinii
Składniki:
(3 porcje)
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 l wody
  • sól, pieprz, majeranek - do smaku
  • opcjonalnie: olej do smażenia
Przygotowanie:

Cukinię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Seler naciowy kroimy na mniejsze kawałki.

W dość dużym garnku smażymy (na wodzie lub oleju) czosnek, cebulę i seler naciowy. Gdy już zmiękną dodajemy pokrojone ziemniaki z cukinią, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie.

Wodę odlewamy do drugiego garnka lub miseczki.

Zupę blendujemy na jednolitą masę dodając taką ilość odlanej wcześniej wody żeby osiągnąć pożądaną konsystencję.

Gotowy krem jeszcze raz podgrzewamy i doprawiamy do smaku.


Najlepiej smakuje podana z grzankami - 3 skibki chleba kroimy w kostkę i podpiekamy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Idealne na coraz zimniejsze wieczory ;)

1 komentarz :

  1. Niedawno robiłam podobny krem z cukinii i był przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń