27 stycznia 2016

Hummus pietruszkowy

Hummus jest takim daniem, które chyba każdy może zmodyfikować do swoich gustów zmieniając tylko kilka składników. Przygotowywałam go już w wielu wersjach i w każdej bardzo mi smakował. Ostatnio bardzo tęsknię za latem więc przygotowałam go sobie w zielonej wersji żeby chociaż do kuchni zaprosić trochę letnich barw. W tej wersji jest lekki i idealnie pasuje do chrupania go z marchewkami.



Hummus pietruszkowy
Składniki:
  • 200 g ugotowanej cieciorki (100 g suchej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tahini
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 5 łyżek wody
    Przygotowanie:

    Cieciorkę, blendujemy w mocnym blenderze z czosnkiem, sokiem z cytryny, tahini i natką pietruszki aż uzyskamy pastę o ładnej konsystencji. Na koniec jeśli jest zbyt gęsty dodajemy wodę. Doprawiamy do smaku.

    2 komentarze :