Hummus jest takim daniem, które chyba każdy może zmodyfikować do swoich gustów zmieniając tylko kilka składników. Przygotowywałam go już w wielu wersjach i w każdej bardzo mi smakował. Ostatnio bardzo tęsknię za latem więc przygotowałam go sobie w zielonej wersji żeby chociaż do kuchni zaprosić trochę letnich barw. W tej wersji jest lekki i idealnie pasuje do chrupania go z marchewkami.
Hummus pietruszkowy
Składniki:
- 200 g ugotowanej cieciorki (100 g suchej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka tahini
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 5 łyżek wody
Przygotowanie:
Cieciorkę, blendujemy w mocnym blenderze z czosnkiem, sokiem z cytryny, tahini i natką pietruszki aż uzyskamy pastę o ładnej konsystencji. Na koniec jeśli jest zbyt gęsty dodajemy wodę. Doprawiamy do smaku.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńZ pietruszką jeszcze nie próbowałam, a wygląda pięknie :-)
OdpowiedzUsuń