03 lutego 2016

Obłędnie słodki bezcukrowy kajmak rodzynkowo-fistaszkowy

Jak wielu z Was uwielbiam słodkości ale staram się unikać cukru i innych tego typu słodzików jak tylko się da. Tym razem mam dla Was przepis na mój ulubiony kajmak, który można nie tylko rozsmarowywać na ciastach i ciastkach ale także  można nakładać go tak by tworzyć ozdobne elementy na ciastach i babeczkach. Co najlepsze przygotujecie go z tylko dwóch składników!




Obłędnie słodki bezcukrowy kajmak rodzynkowo-fistaszkowy

Składniki:

  • 1 szklanka rodzynek (150 g)
  • 3 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego (90 g)
Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut żeby dobrze zmiękły. Po tym czasie dokładnie je odcedzamy. Rodzynki blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Do gotowej masy z rodzynek dodajemy masło orzechowe i znowu wszystko blendujemy.

Proporcje rodzynek i masła orzechowego możecie zmieniać tak żeby uzyskać odpowiadającą Wam konsystencję. Sami wypróbujcie i znajdźcie swój "złoty środek" ;)

6 komentarzy :

  1. Ooo, bardzo ciekawy przepis :) zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z rodzynek co prawda nie jadłam, ale daktylowy powala na kolana (polecam gorrrąco!)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne coś z daktylami. Cudo :v

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam figi, awokado, banan i czekolada! http://avocadoeveryday.blogspot.ie/2016/01/krem-czekoladowy-z-awokado-bananow-i-fig.html
    Lubię takie 'proste' przepisy :)

    OdpowiedzUsuń