27 lutego 2016

Śniadaniowa pieczona dynia z jabłkiem

Całe szczęście, że dynie można kupić prawie przez całą zimę. Dzięki temu nawet teraz w mroźnym styczniu możemy raczyć się ich pysznym smakiem już na śniadanie. Dzisiaj przygotowałam sobie śniadanie w piekarniku i wyszło obłędnie pysznie. Koniecznie wypróbujcie tę propozycję na śniadanie w leniwy weekend lub jako zdrową przekąskę albo deser.


Śniadaniowa pieczona dynia z jabłkiem
Składniki:
(1 porcja)
  • 1/3 małej dyni hokkaido
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • garść waszych ulubionych orzechów
  • garść rodzynek
  • cynamon
  • opcjonalnie: syrop klonowy lub daktylowy
Przygotowanie:

Dynię kroimy w drobną kostkę.
Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy je w kostkę. 

Dynię przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C, pieczemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy jabłko, płatki owsiane, doprawiamy cynamonem, wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika aż do czasu gdy dynia będzie miękka. Wyjmujemy z piekarnika, mieszamy z orzechami i rodzynkami.



Przed podaniem można polać dodatkowo syropem klonowym lub daktylowym.

3 komentarze :

  1. Oo zjadłoby się dynię o tej porze roku <3 Świetna opcja na śniadanie, a jak ładne wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny pomysł na śniadanie :)) całkiem coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń