16 marca 2016

Wegański żurek na domowym zakwasie

Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez żurku. Do tego domowego na własnym zakwasie smakiem nie dorasta żaden inny. Delikatnie kwaskowy, z mocną nutą majeranku i solidną porcją czosnku. Co pani domu to inny przepis na żurek, w moim zawsze pływają tylko podstawowe dodatki - ziemniaki, marchewka. Pomimo tego, że nie jest to najzdrowsza z zup to zdecydowanie jest jedną z moich ulubionych. Samo pisanie tego przepisu dla Was budzi we mnie tyle wspomnień, że aż nie mogę się doczekać kiedy będę przygotowywała go po raz kolejny. Jeśli wydaje Wam się, że przygotowanie domowego zakwasu jest trudne i skomplikowane to zaufajcie mi, że wcale tak nie jest. Wystarczy tylko kilka dni żeby móc na święta podać najlepszy żurek.




Wegański żurek na domowym zakwasie
Składniki:
  • Zakwas:
    • 150 g mąki żytniej żurkowej (1 i 1/2 szklanki)
    • 1 mała cebula
    • 5 ząbków czosnku
    • skórka chleba razowego
    • 0,5 l przegotowanej ostudzonej wody
    • szczypta soli
  • Zupa:
    • 2 marchwie
    • 4 ziemniaki
    • 2,5 l wody
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 2-3 czubate łyżki majeranku
    • sól i pieprz do smaku
  • Dodatki:
    • wegańska biała kiełbasa
    • olej do smażenia
Przygotowanie:

Zakwas
Wsypujemy mąkę do dużego słoika i mieszamy ją z odrobiną wody. Dolewamy resztę wodę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, porwaną na drobne kawałki skórkę chleba. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką i odstawiamy w słoiku przykrytym lnianą ściereczką w ciepłym miejscu na 4-5 dni.

Zupa
Marchew obieramy, kroimy w kostkę wrzucamy na wrzątek, dodajemy drobno posiekany czosnek i  majeranek gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i gotujemy aż będą prawie miękkie. Następnie wlewamy przecedzony zakwas, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

Podajemy z podsmażoną wegańską białą kiełbaską w miseczce lub w chlebie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz