22 marca 2014

Pieczarkowa pasta kanapkowa

Dzisiaj już od rana pokażę wam co można w kilka chwil wyczarować na kanapki, żeby śniadania nie były nudne. Ja jestem wielką fanką wszelakiego rodzaju past, pasztetów, serków i tym podobnym, i bardzo często kombinuję z jakich to jeszcze składników można zrobić coś na chleb. A do tego śniadanie to mój ulubiony posiłek dnia, więc przywiązuje do niego szczególną uwagę.



Pieczarkowa pasta kanapkowa
Składniki:
  • 400 g. pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2-3 "źdźbła" szczypiorku
  • 1 pęczek pietruszki
  • rzeżucha (jeśli lubicie ;))
  • pieprz ziołowy
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • kurkuma
  • curry

Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie obieramy i kroimy na plastry, cebulę również obieramy i kroimy "w piórko". Pietruszkę, szczypiorek i rzeżuchę płuczemy i bardzo drobno siekamy.
W małym rondelku rozgrzewamy na dnie olej, i gdy będzie gotowy szklimy na nim cebulę, o pewnym czasie dodajemy pieczarki, mieszamy i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, tak długo, aż pieczarki nie ściemnieją. Gdy tak się stanie dodajemy suszone zioła i przyprawy, mieszamy i zestawiamy z ognia do przestygnięcia.
Gdy pieczarki już ostygną, przekładamy całą zawartość do dzbanka blendera (lub innego pojemnika w którego używamy w tym celu), dodajemy posiekany szczypiorek, pietruszkę i rzeżuchę i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.


Pasta świetnie smakuje na grzankach z dodatkiem świeżej rzeżuchy  lub kiełków :)

1 komentarz :