Ostatnio znowu miałam ochotę na ziemniaki, a po rozmowie telefonicznej z babcią, jakoś tak pomyślałam o zrobieniu placków ziemniaczanych. Dawniej znałam je tylko w wersji słodkiej, ale przecież ziemniaki też bardzo dobrze smakują na ostro.
Pikantne placki ziemniaczane
Składniki:
(ilość na 3 osoby)
- 3 średniej wielkości ziemniaki (330g)
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego + 6 łyżeczek wody
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli morskiej
- 1-2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 szczypta ostrej papryki
- mały pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
W kubku łyżeczkę siemienia lnianego zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż spęcznieje. W tym czasie dokładnie szorujemy ziemniaki (możemy obrać, ale ja tego nie robię, w końcu skórka jest bardzo zdrowa :)) i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy.
W misce łączymy starte ziemniaki, z szczypiorkiem, mąką, spęczniałym siemieniem lnianym, przyprawami i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i łyżką wykładamy masę, odrobinę ją "uklepując" i formując ją w placek.
Według mnie same smakują świetnie, ale jeszcze lepiej z sosem.
Do zrobienia tego sosu będziemy potrzebowali :
- 3 łyżki sojonezu
- 1 łyżkę łagodnego ketchupu
- 1 łyżeczkę ketchupu pikantnego
- pieprz
Wszystkie składniki razem mieszamy i gotowe ;)
Takie placki możemy podać jako samodzielne danie główne w połączeniu z surówką lub jako przystawka do zupy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz