01 kwietnia 2014

Pełnoziarnista tortilla z hummusem i kiełkami

Jeśli znudziło wam się już zabieranie ze sobą na drugie śniadanie burgerów i innych kanapek, to nie jesteście sami ;) Dobrą odmianą dla nich będzie to co wymyśliłam wczoraj wieczorem, czyli tortilla. Tortille same w sobie, są oczywiście też świetnym pomysłem na obiad, ale w tej wersji chyba wszyscy już je znają i lubią ;).



Tortilla z hummusem i kiełkami
Składniki:
(na 8 tortilli)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, urabiamy, ciasto dzielimy na odpowiednie porcje. I każdą z nich na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkowujemy aż do uzyskania okrągłego placka o grubości ok. 0,5cm. Patelnię rozgrzewamy i na suchej patelni rumienimy placki z obu stron.

Do tak przygotowanych tortilli możecie dodać co tylko chcecie. Mój wybór tym razem padł na hummus, kiełki rzodkiewki i sos meksykański.


Gotowe tortille możemy zawinąć w folie aluminiową i zabierać ze sobą gdzie tylko chcemy. A żeby jeszcze ułatwić sobie życie możemy przygotować ich od razu więcej, na kilka dni i już zawinięte w folii przechowywać w lodówce.

1 komentarz :