22 maja 2014

Czosnkowe "masło" z awokado

Jeśli brakuje wam masła do kanapek, albo tak jak mnie irytują was dodatki spadające z kanapki to dzisiejszy przepis jest dla was. Sprawdzi się także dla tych, którzy poszukują zdrowszych alternatyw dla masła :)



Czosnkowe "masło" z awokado
Składniki:
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • szczypta soli
  • sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki)
Awokado myjemy, obieramy, wyciągamy pestkę a następnie blendujemy na jednolitą masę. 
Czosnek również obieramy i przeduszamy przez praskę lub rozdrabniamy w inny sposób. 
Do masy z awokado dodajemy czosnek, sok z cytryny, odpowiadającą nam ilość pieprzu ziołowego, sól i wszystko jeszcze raz blendujemy.

I gotowe :)


Tak przygotowane masełko w szczelnie zamykanym pojemniku możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Świetnie wypełnia swoje zadanie masła i trzyma wszystko na kanapce.  Wykonuje się je szybko i prosto, a w smaku jest pyszne :) 

Pierwszego dnia do kanapki dodałam kiełki z brokułów i polałam wszystko ketchupem :)


A następnego dnia ponownie wzięłam kiełki ale tym razem dodałam także pokrojoną rzodkiewkę - pyszność :) !

6 komentarzy :

  1. Super! Chętnie skorzystam z przepisu, mimo że nie szczególnie przepadam za awokado ale myślę że jego smak wynagrodzi mi niemała porcja czosnku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie, też nie przepadam za samym awokado, ale z czosnkiem i pieprze ziołowym jest pycha :)

      Usuń
  2. Brzmi obiecująco dla podniebienia :-) Moje ulubione śniadanie to tost z pełnioziarnistego chleba z rozsmarowanym, dojrzałym avokado i solą himalajską....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, na ciepłym toście zdecydowanie najlepiej smakuje :) !

      Usuń
  3. Miałam jedną nieudaną próbę z awokado, ale po tym zdjęciu może się skuszę :D - S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado to produkt tak zdrowy, że zdecydowanie zasługuje na drugą szansę :) !

      Usuń