04 maja 2014

Miętowo-figowe ciasteczka owsiane

Na moim ogródku już rośnie mięta a jej zapach czuć wszędzie dookoła. Aż żal byłoby nie wykorzystać jej w kuchni. Świeża herbatka z lodem gości już powoli codziennie na naszym stole, a dzisiaj dołączą do niej też pyszne przegryzki :)


Miętowo-figowe ciasteczka owsiane
Składniki:
(na 9 ciasteczek)
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 80 g suszonych fig
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • 25 migdałów w płatkach
  • 3 gałązki mięty
Przygotowanie:
Suszone figi kroimy na kawałki, wrzucamy do małego garnuszka, zalewamy wodą tak żeby były zakryte. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 10 minut aż się rozgotują - będą miękkie i będą rozpadały się bez problemu. Następnie studzimy je i blendujemy na jednolitą masę.
Listki mięty odrywamy, płuczemy i dość drobno kroimy.
Następnie w misce łączymy zblendowane figi, płatki owsiane, płatki migdałów, miętę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy i jeśli masa jest wciąż zbyt wilgotna możemy dodać więcej płatków owsianych.


Formujemy ciastka, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 160°C przez ok. 10-15 minut, a następnie na 30 minut odstawiamy do wystygnięcia.


Uwielbiam wszystkie ciasteczka owsiane a te dzięki dodatkowi mięty zyskują pyszny orzeźwiający smak, więc warto wypróbować je latem. Ponadto nie zawierają cukru a są słodkie dzięki suszonym figom :)

2 komentarze :

  1. ciasteczka są naprawdę genialne *.* !

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na ciasteczka! samo zdrowie i najlepsze płatki :)

    OdpowiedzUsuń