31 maja 2014

Pesto z liści rzodkiewki z czosnkiem

Dzisiaj zaczynam krótki cykl z rozmaitymi pesto na bazie liści rzodkiewki, na pierwszy ogień pójdzie najprostsze z nich. W końcu nie wypada żeby w kuchni zmarnowało się coś jadalnego ;)


Pesto z liści rzodkiewki z czosnkiem
Składniki:
  • 150 g liści rzodkiewek
  • 125 g łuskanych nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz
  • szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki bardzo dokładnie płuczemy gorącą wodą. Następnie przekładamy je do wysokiego naczynia i blendujemy na jednolitą masę, dodajemy nasiona słonecznika i obrane oraz rozdrobnione ząbki czosnku i ponownie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy i na wolnych obrotach blendujemy. Pieprzem przyprawiamy do smaku według własnych preferencji.


Tak przygotowane pesto jest świetne do kanapek a także jako baza wyjściowa do bardziej skomplikowanych potraw.

3 komentarze :

  1. Nie pomyślała bym żeby zrobić pesto z liści rzodkiewki :) Zawsze marnuje się w lodówce. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł zachwycający! i niesamowicie intrygujący. z cyklu : nic się nie może zmarnować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusi mnie ono już od dawna. Muszę koniecznie niedługo wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń