03 lipca 2014

Makaron marchewkowy z bobem, kiełkami fasoli mung i papryką

Nie ma cudowniejszej pory roku niż lato! Świeże, sezonowe warzywa są tak tanie i tak pyszne, że nie pozostaje nic innego tylko zajadać :)!



Bezglutenowe "spaghetti" z bobem, kiełkami fasoli mung i papryką
Składniki:
(na 4 osoby)
  1. Makaron:
    • 6 średnich marchewek
    • 4 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
    • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  2. Pozostałe składniki:
    • 500 g bobu
    • 1 duża papryka
    • 1 puszka (po odcedzeniu 180g) kiełków fasoli mung
    • 1 łyżeczka oleju kokosowego
    • sos sojowy
    • kurkuma
Przygotowanie:
Marchewki dokładnie szorujemy, obieramy, a następnie obieraczką Julienne dzielimy na paseczki. Przekładamy do miski. Oliwę łączymy z przeprawami, polewamy nią "makaron" i dokładnie mieszamy.
Gotowy makaron wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy przez ok. 5-10 minut na średnim ogniu.

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy bób i gotujemy przez ok. 15-20 minut. Odcedzamy, pozwalamy mu wystygnąć, a następnie obieramy.
Paprykę dokładnie myjemy, wyciągamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Kiełki fasoli odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, przekładamy paprykę i podsmażamy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy bób i podsmażamy kolejne 5 minut, na koniec dodajemy kiełki fasoli i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę wszystko razem podsmażamy.


Marchewkowy makaron jest przepyszny! A smak świeżego bobu idealnie komponuje się z kurkumą i kiełkami. 


Obecnie warzywa można kupować w zasadzie przez cały rok bez problemu, ale jednak te kupowane w ich sezonie są najpyszniejsze. Tak soczyste i o tak wyrazistym smaku, że aż szkoda tego nie wykorzystywać.

1 komentarz :

  1. takie obiady to ja mogłabym zajadać non stop - świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń