22 lipca 2014

Krem z fasolki szparagowej

Do tej pory żółtą fasolkę szparagową uwielbiałam, ale znałam tylko podawaną po ugotowaniu do ziemniaków. Nigdy nie sądziłam, nawet przez myśl mi nie przeszło, że można by zrobić z niej cokolwiek innego.
Okazuje się jednak, że świetnie sprawdza się również jako składnik kremu przyprawionego w indyjskim stylu.


Krem z fasolki szparagowej
Składniki:
(3 małe porcje)
  • 350 g fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • 4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pieprz - do smaku
  • kiełki lucerny - do ozdoby
  • olej - do smażenia
Przygotowanie:

Fasolkę szparagową obieramy (tj. odcinamy zdrewniałe końce).
Cebulę obieramy i kroimy w piórko.

W garnku rozgrzewamy na dnie olej na którym szklimy cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy fasolkę i podsmażamy przez ok. 5 minut. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut). Gdy tak się stanie ściągamy z ognia, odkładamy kilka fasolek do ozdoby. Po wystygnięciu odlewamy połowę wody do osobnego pojemnika, a resztę blendujemy na jednolitą masę. Pozostałą wodę dolewamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Ziarna kolendry ścieramy w moździerzu, łączymy z pozostałymi przyprawami i dodajemy do zupy. Podgotowujemy ją jeszcze raz i doprawiamy pieprzem do smaku.

Podajemy z odłożonymi wcześniej fasolkami i kiełkami lucerny.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz