24 lipca 2014

Najprostsza pasta kanapkowa z bobu

To chyba już ostatni bób w tym sezonie. Był już  bób w pierogach, jako pierogi, no ale nie było go jako zwykłej klasycznej pasty do kanapek, nie wiem jak mogłam dopuścić się takiego niedopatrzenia ale już to nadrabiam.




Najprostsza pasta kanapkowa z bobu
Składniki:
  • 500 g bobu
  • 2 suszonego łyżki majeranku
  • sól i pieprz (do smaku)
  • ok. 30 ml dowolnego oleju (ja wybrałam olej z pestek dyni - smaki pasowały idealnie!)
Przygotowanie:

Bób gotujemy do miękkości (wrzucamy na wrzącą wodę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut), odcedzamy, studzimy a następnie obieramy.

Bób blendujemy na jednolitą masę w razie potrzeby (jeśli będzie zbyt suchy) dodajemy olej w takiej ilości żeby nabrał konsystencji pasty kanapkowej. Dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3 komentarze :

  1. bardzo dobre. dodałem jeszcze do tego ogórki małosolne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na to nie wpadłam! A ogórki uwielbiam ;D

      Usuń