05 lipca 2014

Marchewkowo-paprykowa pasta kanapkowa

Pasty kanapkowe zazwyczaj robiłam z różnych strączków, ale ostatnio mam bardzo dużo świeżej, pysznej marchwi więc aż żal byłoby pozwolić się jej zmarnować!



Marchewkowo-paprykowa pasta kanapkowa

Składniki:

(2 słoiczki)
  • 8-10 marchewek
  • 1 duża papryka
  • olej z zalewy od suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta suszonej papryki ostrej
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:

Marchewki dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
Paprykę również myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze kawałki
Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu a następnie łączymy z pozostałymi przyprawami.

W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy marchew do miękkości. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy paprykę.

Marchewkę i paprykę przekładamy do jednej miski i blendujemy. Masa nie musi mieć jednolitej konsystencji, według mnie widoczne kawałki papryki tylko dodają jej uroku, no ale to już co kto lubi ;). Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotowe.


2 komentarze :

  1. pycha!

    uwielbiam różne pasty do kanapek, koniecznie tą wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie bomba :) Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń