08 lipca 2014

Sałatka z bobem i malinami

Sezon na bób całe szczęście trwa w najlepsze więc wykorzystuję to w każdy możliwy sposób. Tym razem bób świetnie odnalazł się w roli mniej typowej. Ta propozycja sprawdzi się idealnie jako nietypowe śniadanie lub zdrowa przekąska.



Sałatka z bobem i malinami
Składniki:
  • 500 g bobu
  • 250 g malin
  • 75 g płatków owsianych
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
Przygotowanie:

Bób gotujemy do miękkości (ok. 20 minut), studzimy a następnie obieramy.
Maliny dokładnie myjemy.

Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej płatki owsiane i wiórki kokosowe przez ok. 5 minut, aż się ładnie przyrumienią.

Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy syrop z agawy i dokładnie mieszamy.

6 komentarzy :

  1. Bób na słodko? Wow, odważnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie smaczne wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi osobiście bardzo smakowało, ale ja lubię takie "szalone" połączenia :)
      Jak to mawiam, nie można umierać w nieświadomości ;)

      Usuń
  3. Intrygujący dobór składników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawe połączenie smaków, na to bym nie wpadła i bardzo chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń