07 sierpnia 2014

Kotleciki z marchewki i ryżu oraz smażone pomidory z groszkiem cukrowym

Jako, że marchewki zasadziłam dość dużo to teraz mam co zbierać z ogródka, i to samo tyczy się groszku cukrowego. Oj bardzo lubię takie dni, gdy po większość produktów na obiad nie idę do sklepu, lecz biorę koszyk i idę zrywać je we własnym ogródku.

Kotlety z marchewki już raz robiłam, teraz tylko udoskonaliłam poprzedni przepis, natomiast smażony groszek cukrowy jest dla mnie totalną nowością, ale okazuję się, że przepyszną ;)



Kotleciki z marchewki i ryżu oraz smażone pomidory z groszkiem cukrowym
Kotleciki z marchewki i ryżu
Składniki:
(na ok. 10 kotlecików)
  • 4 marchewki
  • 80 g ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki ciepłej wody
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta - do panierowania
Przygotowanie:

Marchewki obieramy i w malej ilości wody gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i ścieramy na tarce na małych oczkach.

Siemię lniane łączymy z 3 łyżeczkami wody i odstawiamy na ok. 5 minut do spęcznienia

Ryż gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości, tj. przez ok 25 minut, ma być bardzo gęsty. Dodajemy do marchewek i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy spęczniałe siemię lniane i dokładnie mieszamy. Formujemy w rękach kotlety i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż z obu stron ładnie się zarumienią.



Smażone pomidory z groszkiem cukrowym
Składniki:
(ilości na 1 osobę)
  • 3 pomidorki daktylowe
  • 10 strączków groszku cukrowego
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • suszone zioła prowansalskie
Przygotowanie:

Pomidorki dokładnie myjemy, dzielimy na połówki, rozkładamy na tacce cięciem do góry i posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Groszek obieramy - odrywamy końcówki i początki oraz tyle z tej "niteczki" łączącej połówki strąka ile tylko się da. Ja z lenistwa, co widać na zdjęciach nie obrałam dokładnie wszystkich strączków i to był błąd.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pomidorki i groszek i smażymy przez ok. 5-10 minut delikatnie mieszając. Nie możemy smażyć za długo, bo pomidorki mogą się rozpaść.

3 komentarze :

  1. Uwielbiam kotlety z warzyw :) Twoje marchewkowe wyglądają cudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy kotleciki można upiec? Jeśli tak, to jakich użyć ,,parametrów"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie próbowałam, ale w najbliższym czasie będę robiła je ponownie i wtedy się okaże ;)

      Usuń