02 sierpnia 2014

Ryżowe babeczki z czarną porzeczką

Pomimo tego, że na ogrodzie mam tylko jeden krzak czarnej porzeczki, to muszę przyznać, że "cierpię" na coś w rodzaju nadmiaru jej owoców więc kombinuję w jaki sposób by tu można je wykorzystać.

Dzisiejsza propozycja sprawdzi się nie tylko jako pyszny i zdrowy deser, ale również jako pełnowartościowe śniadanie.




Ryżowe babeczki z czarną porzeczką
Składniki:
(8 małych babeczek)
  • 100 g ryżu
  • 125 g czarnej porzeczki
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 25 g płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka sojowego
Przygotowanie:

Czarną porzeczkę dokładnie myjemy i obieramy z szypułek.

Mleko podgrzewamy w garnku, wsypujemy ryż, i gotujemy go do miękkości - tak długo aż wchłonie całe mleko (ok. 20 minut). Podczas gotowania, a szczególnie pod koniec trzeba cały czas mieszać. Pod koniec gotowania dodajemy płatki owsiane i jeszcze chwilę gotujemy. Dokładamy orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy. Ściągamy ryż z ognia, dodajemy czarną porzeczkę i ostrożnie wszystko razem mieszamy.

Jeszcze ciepłą masę przekładamy do foremek i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut do wystygnięcia.


Jeśli lubicie bardziej słodsze wersje to polecam podawać to z jakimś słodkim syropem, np. klonowym jak to zrobił mój tata. Będzie zdecydowanie zdrowsze niż gdyby dodawać cukier.


Najlepiej zrobić je wieczorem i zostawić w lodówce do rana. Będą jeszcze lepsze ! W smaku odrobinę jak lody lub inne "śmietankowe" łakocie, a nadal zdrowe :)

6 komentarzy :

  1. te babeczki są świetne! dobry pomysł na deser, ale i śniadanie - lubię takie puddingi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo, z różnymi owocami lub orzechami ;)

      Usuń
  2. Też chciałabym sobie tak pocierpieć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę takie zrobić na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń