30 września 2014

Pieczone jabłka nadziewane orzechową kaszą

Od jakiegoś czasu tata mówił o ryżu pieczonym z jabłkami, ja postanowiłam zrobić to w innej wersji i wyszło pysznie. Do tego wszystkiego użyłam naszych pysznych, polskich jabłek i efekt jest lepszy od zapiekanki w naczyniu żaroodpornym, którą mama przygotowywała gdy byłam mała.




Pieczone jabłka nadziewane orzechową kaszą
Składniki:
(3 porcje)
  • 6 dużych jabłek
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 czubata łyżka masła z nerkowców
  • sok z 1/2 cytryny
  • cynamon
  • garść żurawiny
Przygotowanie:

Kaszę gotujemy do miękkości (tj. przez ok. 15-20 minut). Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.

Z jabłek odcinamy góry tak żeby zostawić nienaruszone "czapeczki", a resztę jabłka dokładnie wydrążamy, jednak robimy to delikatnie, tak żeby nie uszkodzić skórki. Wyciągnięte gniazda nasienne wyrzucamy, a miękkie kawałki bardzo drobno kroimy.

Kaszę łączymy z masłem, pokrojonymi resztkami jabłek, sokiem z cytryny i żurawiną. Doprawiamy do smaku cynamonem. 

Gotową mieszankę przekładamy do wydrążonych jabłek, zamykamy "czapeczkami".


Naczynie żaroodporne wykładamy folią do pieczenia, układamy w nim jabłka, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 20-25 minut (aż zaczną się spiekać) po tym czasie przykrywamy folią również z wierzchu i pieczemy przez kolejne ok. 20 minut - aż będą miękkie.


Potrawa jest przepyszna, już podczas pieczenia pachniało wszędzie jabłkami i cynamonem. W moim domu od zawsze często jadało się zapiekany ryż z jabłkami, według mnie to jest ulepszona wersja tej potrawy, po co używać ryżu gdy mamy nasze cudowne kasze? Do tego można podać je w bardzo efektowny sposób i cieszyć się wszystkimi smakami oraz owocami jesieni :)

3 komentarze :

  1. chętnie bym sobie teraz taki obiad zjadła... zapach pieczonych jabłek jest tak przyjemny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ależ smakowite! Może jedynie wymieniłabym kaszę na jaglaną, bo jęczmienna jest przeze mnie najmniej lubiana.

    OdpowiedzUsuń
  3. niekwestionowany przysmak jesieni!

    OdpowiedzUsuń