11 października 2014

Amarantusowe batony pełne nasion

W trakcie roku akademickiego w weekend zawsze przygotowuję dużą porcję batoników lub ciasteczek ze zbóż, nasion i orzechów. To idealna propozycja na drugie śniadanie, które jest proste w przygotowaniu, daje energię na cały dzień, zawiera mnóstwo ważnych i potrzebnych składników odżywczych a do tego jest o wiele zdrowsze niż większość z ich kupnych alternatyw.



Amarantusowe batony pełne nasion
Składniki:
(8 batonów)
  • 30 g ekspandowanego amarantusa
  • 60 g płatków owsianych
  • 40 g nasion słonecznika
  • 10 g jasnego sezamu
  • 10 (ok. 40 g) suszonych daktyli
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka (ok. 15 g) oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy (lub innego słodu)
  • 2 łyżeczki musu jabłkowego
Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki oraz posiekane suszone owoce.

W małym garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy mieszamy go dokładnie z syropem z agawy oraz musem jabłkowym. Odstawiamy żeby odrobinę wystygł.

Do mieszanki dodajemy przestudzony "lepik" i wszystko dokładnie mieszamy, tak żeby pokrył wszystkie części.

Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę i mokrą łyżką lub rękoma mocno ją ugniatamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 15 minut - aż się zrumieni. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę, po tym czasie wyciągamy i kroimy na batony.


Wielką zaletą tych batonów jest fakt, że możemy w dowolny sposób modyfikować ich skład. Każdy z was może dodać do nich te bakalie i orzechy, które lubi.

To świetne drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię. Jeśli natomiast jesteście matkami, które zastanawiają się jakie słodycze dawać swoim dzieciom do szkoły to to jest idealna propozycja ;) !

14 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie i też czasem robię- zdecydowanie za rzadko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak domowe batoniki! najlepsze i zawsze pełne zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe batoniki to rzeczywiście świetna alternatywa dla kupnych. niedawno piekłam owsiane ciasteczka i tym razem chętnie spróbuję czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama robię podobne i je uwielbiam! Jest tylko jeden problem, strasznie szybko znikają. (;

    OdpowiedzUsuń
  5. aktualnie nie mam musu jabłkowego w domu, czym mogę go zastąpić? mam własnoręcznie zrobioną konfiturę gruszkowo- imbirową, ale w niej są dość duże kawałki :) mogę ja rozdrobnić i jej użyć?

    ps. świetny blog, piękne zdjęcia i fajne przepisy! od jakiegoś czasu zaglądam tu regularnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja spróbowałabym jeszcze prostszej metody - jabłko zetrzeć na tarce na drobnych oczkach a następnie lekko je poddusić na małym ogniu :) (a jeśli w trakcie podduszania dodasz cynamonu to uzyskasz prawdziwie jesienny smak ;))

      Dziękuję bardzo :D ! Cieszę się, że się podoba :)

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź :)

      Usuń
  6. Czesć!
    Czy syrop z agawu można zastąpić miodem? A jeśli nie - to czym dokładnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć!
      Możesz zastąpić miodem, albo syropem klonowym. Chodzi tylko o to, żeby był to płynny słód :)

      Usuń
  7. Zrobilam te batony i w smaku sa przepyszne ! Niestety okropnie sie rozpadały i w sumie bardziej z tego musli wyszło niż batony... :( wszystkiego dodałam dokładnie jak w przepisie ... Macie pomysł co moge zmienic ??:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Możliwe, że za słabo je ugniotłaś. Następnym razem spróbuj dodać więcej oleju kokosowego i syropu z agawy (lub musu jabłkowego) ;)

      Usuń