04 października 2014

Ciasteczka orzechowe z cieciorki z żurawiną

Dzisiaj zostało mi w kuchni sporo ugotowanej cieciorki, nie mogłam pozwolić żeby się zmarnowała więc postanowiłam znowu zaskoczyć rodzinę robiąc ciasteczka z produktu, którego nikt nigdy nie spodziewałby się na deser. Wyszło przepysznie! Idealnie chrupiące z  zewnątrz z słodką niespodzianką w środku tylko czekają żeby je zjeść :)




Ciasteczka orzechowe z cieciorki z żurawiną
Składniki:
(na ok. 50 małych ciasteczek)
  • 100 g suchej cieciorki
  • 30 g masła z nerkowców
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • szczypta soli
  • suszona żurawina (możecie równie dobrze wziąć rodzynki lub inne suszone owoce albo orzechy)
Przygotowanie:

Cieciorkę dobrze przepłukujemy wodą, zalewamy i odstawiamy na min. 12 godz. Następnego dnia gotujemy do miękkości przez ok. 90 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i blendujemy na jednolitą masę.

Do ciecierzycy dodajemy proszek do pieczenia, sól, syrop z agawy, masło orzechowe i dokładnie rękoma ugniatamy ciasto. Z tak zrobionego ciasta odrywamy małe kawałki i w środku każdego z nich zawijamy wybrany przez nas suszony owoc. Dokładnie obtaczamy ciastem formując małe okrągłe spłaszczone ciasteczka.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez ok. 10-15 minut, aż się ładnie przyrumienią.


Po upieczeniu ciasteczka są z zewnątrz bardzo chrupiące a w środku kryją słodką niespodziankę. Dzięki dodatkowi masła z nerkowców mają bardzo przyjemny orzechowy aromat.


Do tej pory ciecierzycę znałam tylko z pasztetów, past i dań obiadowych. Od teraz to chyba będzie jedno z moich ulubionych jej zastosowań. Nigdy nie spodziewałabym się, że w ciasteczkach będzie tak pyszna. 


Jest to o wiele zdrowsza alternatywa dla zwykłych ciasteczek z mąki i jeśli kiedyś będziecie gotowali cieciorkę do obiadu ugotujcie jej więcej i odłóżcie trochę "na deser" obiecuję wam, że nie pożałujecie ;) !

8 komentarzy :

  1. chyba nie przestaniesz mnie zaskakiwać świetnymi pomysłami! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne ciasteczka! takie zdrowe, a zapewne kruche i słodkie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis idealnie pod moje potrzeby! Zero oleju, same zdrowiutkie składniki, tylko syrop z agawy może bym zamieniła na marmoladę z daktyli albo ksylitol. I brzmią naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cieciorki? Serio? Genialne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo zachęcająco :) super, że wykorzystałaś resztki. precz z marnotrawstwem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieciorka na deser - to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne!!!!!!! dodałam troszkę mąki bo się kleiło wszystko do mnie zamiast do owoców, ale smak - rewelacja! :) :)

    OdpowiedzUsuń