20 października 2014

Pasta kanapkowa z buraków

Lubię domowej roboty pasty kanapkowe na bazie fasolki ponieważ bardzo łatwo się je przygotowuje a do tego są przepyszne. Tym razem połączyłam dwa z moich ulubionych składników - buraki i fasolkę.




Pasta kanapkowa z buraków i fasolki
Składniki:
(3 małe słoiczki)
  • 5 małych buraków (500g)
  • 2 puszki białej fasolki (po odcedzeniu 480 g) 
  • szczypta pieprzu białego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:


Buraki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C, pieczemy przez ok. 40 minut - aż będą miękkie. Następnie wyciągamy i gdy wystygną obieramy je.

Fasolkę odcedzamy i blendujemy z burakami aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy i bardzo dokładnie mieszamy.


1 komentarz :

  1. też lubię takie pasty, są bardzo smaczne, zdrowe i przydatne jeśli chodzi o szkolne kanapki...zresztą nie tylko! :)

    OdpowiedzUsuń