16 października 2014

Surówka z gruszką, selerem naciowym i żółtą papryką

Połączenie selera naciowego i gruszki to cudowna i pyszna sprawa. Koniecznie musicie wypróbować, może wam też zasmakuje ;)




Surówka z gruszką, selerem naciowym i żółtą papryką
Składniki:
(ok. 8 dużych porcji)
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1/2 selera naciowego (ok. 4-5 łodyżek)
  • 1 żółta papryka
  • 2 duże gruszki
  • 4 kiszone ogórki (o tym jak zrobić własne możecie przeczytać tutaj: KLIK)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:

Kapustę dokładnie myjemy a następnie drobno kroimy lub szatkujemy na mandolinie.

Seler naciowy myjemy i kroimy w drobną kostkę.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.

Gruszkę myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Ogórki odcedzamy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Wodę łączymy z oliwą, przyprawami i dokładnie mieszamy.

Wszystkie składniki razem łączymy w dużej misce, zalewamy "sosem" i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki i każdorazowo przed podaniem dokładnie mieszamy.

3 komentarze :

  1. już same kolory kuszą a co dopiero smak! zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszki w surówce jeszcze nie jadłam, bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię to połączenie, chociaż w sałatkach zdarza mi się rzadziej, częściej w koktajlach :)

    OdpowiedzUsuń