04 grudnia 2014

Papryki faszerowane kaszą jaglaną

Pieczone papryki jemy w moim domu bardzo często. Są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu a do tego można je modyfikować do swoich upodobań. 


Papryki faszerowane kaszą jaglaną
Składniki:
(3 porcje)
  1. 3 dość duże papryki
  2. Farsz:
    • 50 g kaszy jaglanej
    • 1 szklanka wody
    • 2 marchewki
    • 100 g zielonego groszku
    • resztki z odciętych wierzchów papryk
    • sos sojowy
  3. Sos:
    • 2 duże pomidory
    • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
    • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    • 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
    • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Papryki dokładnie szorujemy, odcinamy ich wierzchołki i oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz nasionek.

W garnku doprowadzamy do wrzenia szklankę wody, dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 20 minut - aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę.

Pomidory blendujemy, dodajemy rozdrobniony czosnek, przyprawy i przelewamy na głęboką patelnię lub do rondelka. Trzymamy na ogniu, mieszając co jakiś czas, tak długo aż nie zredukuje się nadmiar wody do konsystencji podobnej do tej jaką ma pulpa do pizzy.

W między czasie marchewki myjemy, obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Do rondelka wlewamy ok. 3 cm wody, wrzucamy pokrojoną paprykę oraz marchewkę i dusimy pod przykryciem aż puszczą wodę, gotujemy do miękkości. Gdy już marchewka będzie miękka odkrywamy, dodajemy groszek i redukujemy nadmiar wody. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego. Kiedy odparujemy zbędną wodę dodajemy ugotowaną kaszę oraz sos pomidorowy i dokładnie mieszamy.

Gotowy farsz nakładamy do papryk. Zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy na blachę, a z nią do piekarnika rozgrzanego do 175°C na ok. 25-30 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz