23 grudnia 2014

Piernikowe pralinki w orzechach

Przygotowałam już piernikowe przysmaki dla najmłodszych, które wyglądają jak renifery. Jednak są one dość czasochłonne w przygotowaniu, oto propozycja jak można zrobić coś podobnego smakowo w wersji o wiele bardziej eleganckiej i wymagającej zdecydowanie mniej pracy.




Piernikowe pralinki w orzechach

Składniki:

(na 40 pralinek)
  1. Masa:
    • 500 g pierników
    • 200 g masła orzechowego (niesolonego i jak najbardziej kremowego)
    • 60 g rozpuszczonego oleju kokosowego
    • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  2. Polewa:
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  3. Dodatkowo:
    • 200 g dowolnie wybranych orzeszków (ja dla 20 pralinek wybrałam ziemne a dla 20 laskowe)
Przygotowanie:

Orzechy bardzo drobno siekamy (lub korzystamy w tym celu z rozdrabniacza).

Przygotowujemy wszystko zgodnie z tym przepisem: KLIK

Jednak po obtoczeniu kulek w czekoladzie następnie obtaczamy je w orzechach i dopiero wtedy odkładamy do lodówki do zastygnięcia.


Możemy podawać na talerzu lub w małych pilotkach :)

2 komentarze :

  1. bardzo fajny pomysł na słodkości! lubię takie 'na raz', ale zdecydowanie zbyt szybko znikają :D

    OdpowiedzUsuń