24 stycznia 2015

Włoska sałatka ze szpinakiem i cieciorką

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Niektóre składniki nie potrzebują wielu przypraw ani mnóstwa dodatków żeby zachwycać smakiem. Jednym z takich dań jest niewątpliwie właśnie ta surówka. Prosta i szybka, może być zarówno daniem obiadowym jak i dodatkiem. Minimalistycznie ale przepysznie i zdrowo.





Włoska sałatka ze szpinakiem i cieciorką
Składniki:
(3-4 porcje)
  • 100 g suchej cieciorki
  • 150 g szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów (w oleju)
  • 1 łyżeczka oliwy (z zalewy od pomidorów)
  • sól ziołowa i pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Cieciorkę namaczamy na noc, następnego dnia odlewamy wodę, wlewamy nową i gotujemy do miękkości (ponad godzinę). Po ugotowaniu odcedzamy.

Szpinak dokładnie myjemy i odstawiamy do osuszenia.

Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oliwy a następnie kroimy w cienkie paski.

Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.


Jeśli chcecie zaoszczędzić czasu, lub musicie przygotować ją bardzo szybko możecie użyć cieciorki z puszki, która nie wymaga już gotowania i namaczania ;)

3 komentarze :

  1. zgadzam się - często im prościej tym smaczniej :) ta sałatka jest tego idealnym dowodem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieciorka w sałatkach to mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń