10 stycznia 2015

Wegańska sałatka sushi

Propozycja nie tylko dla fanów kuchni japońskiej. Możecie przygotować tą surówkę zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej żeby wprowadzić jakąś zmianę na swoim stole. Ja przygotowałam ją na obiad i byłam w wielkim szoku, gdy zobaczyłam jak szybko mój tata (wielbiciel tradycyjnej kuchni polskiej) wymiótł cały talerz i wziął dokładkę :)


Wegańska sałatka sushi
Składniki:
(3 porcje)
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 220 g zielonego groszku
  • 130 g pędów bambusa
  • 1 ogórek szklarniowy (ok. 250 g)
  • 2 marchewki (ok. 130 g)
  • 30 g jasnozielonej części pora
  • 1 arkusz nori
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 1 i 1/2 łyżeczki białej soli himalajskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego YAMASA
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
Przygotowanie:

Ryż jaśminowy namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 30 minut. Następnie odcedzamy. W garnku 1 szklankę wody doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuję wrzucamy ryż i gotujemy na małym ogniu do miękkości - aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy do przestygnięcia.

Zielony groszek oraz pędy bambusa odcedzamy.

Ogórka szklarniowego myjemy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Marchewki myjemy, obieramy i również bardzo drobno kroimy.

Pora myjemy i drobno siekamy, a następnie na sicie przelewamy go wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia.

W misce mieszamy ryż, groszek, bambusa, ogórka, por. Dodajemy porozdzierane na drobne kawałeczki nori, sezam, sól, sos sojowy oraz imbir i dokładnie wszystko mieszamy. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.

Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na plasterki. Podajemy skropione sokiem z cytryny.


"Sushi" w tej wersji przygotowuje się ekspresowo jednak polecam przyłożyć się do drobnego pokrojenia wszystkich składników, bo na prawdę jest to istotne dla tej surówki i w znacznym stopniu podkreśla jej walory smakowe :)


Można podawać z osobną porcją sosu sojowego żeby jeszcze wzmocnić smak tak typowy dla sushi.

5 komentarzy :

  1. haha, świetna nazwa! leniwa czasem jestem to może sobie takie sushi przyrządzę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł rozłożenia sushi na czynniki pierwsze i zrobienia z niego surówki, sama bym się na to nie odważyła :)

    OdpowiedzUsuń