15 lutego 2015

Chleb żytnio-orkiszowy

Dzisiaj mam dla was przepis na chleb bardzo klasyczny w smaku, który zasmakuje każdemu. Nawet tym, którzy nie są jeszcze zbyt pozytywnie nastawieni do takiego typu chleba.




Chleb żytnio-orkiszowy
Składniki:
  • 300 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 70 g pestek dyni
  • 70 g nasion słonecznika (+ do posypania chleba)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 375 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Mąki mieszamy razem z solą.

Do miski robota wkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę wody i włączamy robot z mieszadłami do chleba na najwolniejszych obrotach. Stopniowo dosypujemy mąki naprzemiennie z dolewaniem wody. Urabiamy przez ok. 20 minut - aż ciasto będzie elastyczne i dobrze urobione. Po 15 minutach urabiania dodajemy pestki dyni i nasiona oraz dolewamy oliwę.

Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na 40 minut Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką, formujemy w dłoniach bochenek o pożądanym kształcie, obsypujemy ziarnami słonecznika, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 40 minut.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210°C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 180°C, przykrywamy chleb papierem i pieczemy przez ok. 40 minut (aż przejdzie "test suchego patyczka"). Jeśli pomimo przykrycia papierem zacznie się za mocno przypiekać możemy przełączyć na pieczenie tylko od spodu.


Bardzo lubię smak chleba orkiszowego i tutaj w połączeniu z mąką żytnią również sprawdza się on idealnie.


Jak zawsze, tak i dzisiaj namawiam Was do spróbowania domowego wypieku chleba. Żaden kupny chleb nie może się równać z takim samodzielnie upieczonym. Pyszny smak i aromat świeżego chleba w całym domu to jest dopiero coś :)

4 komentarze :