21 lutego 2015

Tarta kokosowa z kiwi i nerkowcami

Uwielbiam surowe desery, które są równocześnie pyszne i zdrowe. Mam dla was tartę, która ostatnio wzbudziła furorę w moim domu. Była tak pyszna, że każdy domagał się dokładki nawet Ci, którzy zazwyczaj nie przepadają za tak nie tradycyjnymi deserami!

Tarta jest w dużym stopniu surowa, wegańska, bezglutenowa i bez cukru można więc jeść ją bez wyrzutów sumienia ;)



Tarta kokosowa z kiwi
Składniki:
(tortownica ok. 20 cm z wypinanym dnem!)
  1. Spód:
    • 150 g suszonych daktyli
    • 120 g orzeszków ziemnych (nie solonych)
    • 50 g mąki kokosowej
  2. Masa kokosowa:
    • 2 puszki (400 ml każda) mleka kokosowego
    • 70 g suszonych daktyli
    • 30 g oleju kokosowego
    • 1/2 laski wanilii
    • 50 g nerkowców
  3. Dodatkowo:
    • 2 kiwi
    • garść nerkowców
Przygotowanie:

Daktyle (w osobnych miseczkach te do ciasta i masy) oraz nerkowce namaczamy w letniej wodzie (nie gorącej!) aż zmiękną.

Tortownicę wykładamy folią spożywczą.

Daktyle odsączamy razem z orzeszkami ziemnymi miksujemy (w rozdrabniaczu blendera) aż do uzyskania względnie jednolitej masy (małe kawałki orzeszków mogą zostać) a następnie mieszamy ją z mąką kokosową i ugniatamy żeby uzyskać z "ciasta" kulkę. Tak przygotowane ciasto wylepiamy na tortownicy, tworząc ok. 4 cm brzegi.

Odsączone daktyle miksujemy (w rozdrabniaczu blendera) z odsączonymi nerkowcami, wypestkowaną laską wanilii na jednolitą masę.
Twardą część mleka kokosowego miksujemy (robotem kuchennym) na wolnych obrotach z rozpuszczonym olejem kokosowym i pastą z daktyli i nerkowców.
Wykładamy ją na spód.

Kiwi dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na plasterki lub mniejsze cząstki i ozdabiamy nimi ciasto. Możemy posypać jeszcze nerkowcami.

Odstawiamy do lodówki na noc. 

Podajemy schłodzoną i przechowujemy w lodówce.



Do ozdobienia wybrałam kiwi nie tylko ze względu na jego piękny kolor. Lekko kwaskowy , cytrusowy smak świetnie równoważy słodycz masy i komponuje się z pozostałymi składnikami.


Ciasto jest tak leciutkie, że ciężko skończyć tylko na jednym kawałku. Na całe szczęście w przypadku surowych deserów nie jest to problemem. Szczerze polecam ją każdemu kto ceni własne zdrowie. Pamiętajcie, że zdrowe odżywianie nie musi oznaczać rezygnacji z deserów i słodkich przyjemności. Ponadto przygotowanie jej jest tak proste, że poradzi sobie z nią każdy. Tarta ma tylko dwa minusy - za szybko się kończy a kawałki zawsze są za małe ;)


6 komentarzy :

  1. Świetnie wygląda! Wypróbuję, bo uwielbiam wszystko co kokosowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba się zakochałam haha <3 ta tarta jest cudowna - moje smaki - nerkowce i kokos to zdecydowanie idealny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda smakowicie, z kiwi musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń