11 marca 2015

Kremowa grochówka

Daniem, które moja babcia często robi gdy nas odwiedza jest tradycyjna wegańska grochówka. Postanowiłam przygotować je na swój sposób, jako, że lubię klasyczne smaki w nowym wydaniu to trochę pokombinowałam i chyba stworzyłam najlepszą zupę w moim życiu. Idealnie kremowa, sycąca, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna.




Kremowa grochówka
Składniki:
(4 porcje)
  • 250 g grochu łuskanego
  • 3 marchewki (po obraniu 300 g)
  • 2 ziemniaki (po obraniu 300 g)
  • 1 pietruszka (po obraniu 150 g)
  • 1 cebula
  • 1/2 selera (po obraniu 200 g)
  • biała część pora (ok. 100 g)
  • majeranek, curry, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Groch zalewamy zimną wodą i gotujemy tak długo aż ziarna zupełnie się rozpadną (ok. 1 godziny).

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy w garnku wodą (tylko tyle aby je przykryć) i gotujemy. Gdy już będą miękkie do drugiego garnka lub miseczki odlewamy (nie wylewamy!) wywar z nich a same warzywa blendujemy, łączymy z grochem i stopniowo dodajemy tyle z odlanego wywaru aby uzyskać taką konsystencję jaka Wam odpowiada. Doprawiamy do smaku.



Według mnie taka kremowa, gęsta grochówka jest najlepsza! Do tego odrobina orientalnych przypraw i mamy na prawdę świetną sycącą zupę. Świetnie pasują do niej krakersy, które przygotowuje się również bardzo łatwo i szybko.

5 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Fajny pomysł na dodanie curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł. Lubię zupy kremy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jeszcze nie robiłam kremu z grochu,. Generalnie jest to najmniej lubiany przeze mnie strączek i często kombinuję, jak go bardziej polubić. W pastach do chleba i kotletach jest w sumie ok. Zobaczę, jak się będzie miał w tego typu zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już czuję mój brzuch po takim daniu, nie byłoby zbyt przyjemnie, ale... tak czy siak uwielbiam tego typu potrawy :)

    OdpowiedzUsuń