25 marca 2015

Pasztet z modrej kapusty

Jak powszechnie wiadomo jemy także oczami. Dlatego właśnie tak lubię kolorowe dania. Wnoszą one o wiele więcej optymizmu do naszego jadłospisu. Pasztet z modrej kapusty ma niesamowicie intensywny kolor i bardzo przyjemny smak. Jest zdecydowanie wart wypróbowania.



Pasztet z modrej kapusty
Składniki:
(2 średniej wielkości pasztety)
  • 1 średnia główka modrej kapusty (ok. 700 g)
  • 150 g kaszy kuskus
  • 100 g pestek słonecznika (+ do posypania)
  • 2 czubate łyżki (20 g) mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • estragon (do smaku)
Przygotowanie:

Kapustę dokładnie myjemy, wycinamy z niej głąb a następnie blendujemy ją na względnie jednolitą masę.

Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy do spęcznienia.

Kuskus zalewamy wrzątkiem ok. 1-2 cm ponad jego poziom i odstawiamy do spęcznienia.

W dużej misce łączymy kapustę z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy nasionami słonecznika i dogniatamy je, żeby dobrze przylepiły się do pasztetu.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. godzinę. Jeśli pasztet będzie za bardzo spiekał się od góry możemy go przykryć lub włączyć pieczenie od spodu. Po upieczeniu zostawiamy pasztet w formie do całkowitego wystygnięcia i ściągnięcia - najlepiej na całą noc.


Pasztet jest pyszny zarówno sam jak i jedzony z chlebem. Można podać do niego również dowolny sos na bazie "sojonezu", np sos curry.

7 komentarzy :

  1. wow, to mnie zaskoczyłaś tym pasztetem! kapuściany <3 kolor ma cudny! ahhh, nie umiem się doczekać aż wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż dziwne, że prawie przez całe życie nie miałem styczności z czerwoną kapustą, jest taka dobra przecież - btw, przypomniałaś mi, że koniecznie muszę znów kupić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kapusty pasztetu jeszcze nie jadłam i chyba muszę taki zrobić w najbliższym czasie :) Wygląda smakowicie a do tego ma śliczny kolor :P

    OdpowiedzUsuń
  4. z takim pasztetem się jeszcze nie spotkałam, fantastyczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zobaczyłam zdjęcie tego pasztetu na IG i bardzo mnie zaciekawił! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam się, że takiego pasztetu się nie spodziewałam. Intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń