21 marca 2015

Pełnoziarniste precle

Dzisiaj mam dla Was przepis na ciekawą alternatywę dla bułek - klasyczne, tradycyjne precle. Ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne ale smak ciasta zrobionego w taki sposób jest wart tego "wysiłku" ;)




Pełnoziarniste precle
Składniki:
(6-8 precli)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (+1 łyżka)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 20 g oleju roślinnego
  • soda oczyszczona
  • niesłodzone mleko sojowe
  • sezam
Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i łyżkę mąki, zalewamy ciepłą wodą, delikatnie mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut).

Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, olej i dokładnie urabiamy ciasto, przez ok. 10 minut - aż będzie elastyczne i odchodziło od ręki. Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Następnie ciasto dzielimy na 6 porcji. Z każdej z nich rolujemy wałeczek, a następnie formujemy precla. Odkładamy na stolnicę wysypaną mąką na czas formowania pozostałych precli.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z sodą oczyszczoną (1 spora łyżka na litr). Gdy zacznie się gotować wkładamy precle i gotujemy je przez ok. 30-40 sekund. Ugotowane precle przekładamy na blachę wyłożoną do papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem sojowym, posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez ok. 15 minut.


Przygotowanie ciasta w ten sposób jest na pewno bardziej czasochłonne ale czasem warto poświęcić trochę czasu więcej żeby uzyskać coś tak pysznego :)

3 komentarze :

  1. świetne! coś czuję, że i u mnie będzie domowe wypiekanie precli! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzymaj kciuki też za moje wypiekanie, bo już się zabieram za nie od dłuższego czasu! Powyższe zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do spędzenia tego czasu w kuchni :)

      Usuń