25 kwietnia 2015

Faszerowane cebule zapiekane w sosie warzywnym

W Polskiej kuchni cebule pomimo tego, że pojawiają się często są jednak bardzo niedoceniane. Zazwyczaj występują tylko jako dodatek do innych dań. Nie zapominajmy, że można wyczarować z nich także coś o wiele bardziej pomysłowego ;)


Faszerowane cebule zapiekane w sosie warzywnym
Składniki:
(3 porcje)
  1. Cebule:
    • 3 duże czerwone cebule
    • 500 g pieczarek
    • 60 g czerwonej soczewicy
    • 2 łyżki oleju
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
    • pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka mielona
  2. Sos warzywny
    • 1 duża cebula
    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 1/2 selera
    • 200 g przecieru pomidorowego
    • 4 ziarna pieprzu
    • 2 liście laurowe
    • 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
    • 2 łyżki oleju
    • 2 szklanki bulionu warzywnego
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • pieprz, słodka papryka, ostra papryka
Przygotowanie:

Cebule:

Cebule jeśli jest taka potrzeba obieramy z zewnętrznej łuski, odcinamy trochę z góry (tę część z której wyrasta szczypiorek ;)). Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Po ugotowaniu przekrawamy na pół, i wycinamy łuski zostawiając tylko 2-3 warstwy zewnętrznych (razem z miejscem, z którego wyrastają bo dzięki niemu nie rozpadną się).

Wycięte z wnętrza łuski bardzo drobno kroimy.

Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną cebulę. Gdy będzie gotowa dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu. Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę dosypujemy soczewicę, dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy na małym ogniu aż soczewica będzie miękka i wchłonie nadmiar płynu. Doprawiamy do smaku. Zestawiamy z ognia, dodajemy płatki drożdżowe i dokładnie mieszamy.

Gotowy farsz nakładamy do wydrążonych cebul.

Sos:

Marchew obieramy i kroimy w plasterki.
Seler naciowy również kroimy w plasterki.
Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kostkę.

W dość dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę z zielem angielskim i pieprzem. Gdy będzie gotowa dodajemy pokrojone warzywa, posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając - tak długo aż ich skórka będzie się brązowiła i przypiekała. Następnie dodajemy przecier, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut. W 1/4 szklanki bulionu rozrabiamy mąkę kukurydzianą. a pozostałą część bulionu dolewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Następnie cały czas mieszając dolewamy część bulionu z mąką i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.


Do naczynia żaroodpornego nakładamy część sosu z warzywami. Układamy na nim nafaszerowane cebule i oblewamy je pozostałym sosem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 30 minut.



Cebule przygotowane w ten sposób są na prawdę czymś tak pysznym, że koniecznie musicie ich spróbować.


6 komentarzy :

  1. Koniecznie muszę takie udusić, zapisane :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zawsze staram doceniać się jej potencjał - używam bardzo często i sporo :) ale nadziewanej jeszcze nie jadłam, zaciekawiłaś mnie tym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, nigdy nie zapiekałam cebuli, ale to danie wygląda obłędnie :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na cebulę super :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam. Danie czasochłonne. Farsz doskonały, jedynie cebule za twarde, ja bym nawet je obgotowywała z 8 minut w osolonej wodzie. Dzięki!:)

    OdpowiedzUsuń