02 maja 2015

Czarna fasolka w cytrusowym sosie pomidorowym

Bardzo lubię strączki w sosie pomidorowym. Już jako dziecko jednym z moich ulubionych dań obiadowych była fasolka po bretońsku, którą najlepiej robiła oczywiście moja babcia!

Od kiedy odkryłam czarną fasolkę bardzo często gości ona w mojej kuchni. W połączeniu z tym sosem pomidorowym jest przepyszna! Lekka, orzeźwiająca. Po prostu idealna :).



Czarna fasolka w cytrusowym sosie pomidorowym
Składniki:
(3 porcje)
  • 400 g  ugotowanej czarnej fasolki (200 g suchej)
  • 12 suszonych pomidorów
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz (do smaku)
  • ok. 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:

Fasolkę namaczamy przez całą noc, następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 50 minut).

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne.
Pomarańcze obieramy.

Blendujemy pomidory z papryką i pomarańczą na względnie jednolitą masę.

W garnku rozgrzewamy olej. Szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy zblendowaną pastę i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając aż zredukujemy nadmiar wody (dążymy do konsystencji gęstego przecieru). Gdy sos będzie już gotowy doprawiamy go do smaku. Następnie dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę pomidory, ugotowaną fasolkę, dolewamy wodą i dokładnie mieszamy.


Według mnie najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami ale możecie podawać również z ryżem lub kaszą ;).


7 komentarzy :

  1. wspaniałe danie, a ten dodatek pomarańczy bardzo pomysłowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, to tak jak ja - zawsze lubiłam i nadal lubię, fasolkę po bretońsku i wszelkie tego typu dania ;) jak kupię czarną fasolę od razu wrócę do Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Średnio lubię fasolkę, dlatego tego dania nie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fasolki ze smakiem cytrusowym jeszcze nie miałam okazji spróbować, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń