20 maja 2015

Gulasz z jarmużem i soczewicą

Jarmuż od tak dawna był zapomniany, że warto pomóc mu wrócić do naszych kuchni i dodawać go do różnych dań. dodany do gulaszu idealnie wzbogaca jego smak. Jeśli jeszcze nie jedliście go w takiej postaci to zdecydowanie macie dużo do nadrobienia!




Gulasz z jarmużem
Składniki:
(3 porcje)
  • 2 cukinie (ok. 600 g)
  • 2 czerwone papryki
  • 200 g jarmużu
  • 2 cebule
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • słodka papryka, czosnek niedźwiedzi, pieprz czarny i sól himalajska - do smaku
Przygotowanie:

Rozgrzewamy olej i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę z liśćmi laurowymi.

Gdy będzie gotowa wyciągamy liście laurowe, dodajemy przecier pomidorowy i pokrojoną paprykę. Chwilę dusimy.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy tak długo aż zacznie mięknąć. Wtedy dodajemy soczewicę oraz wodę, dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu tak długo aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać.

Na koniec dodajemy jarmuż, mieszamy i dusimy aż zmięknie (ok. 5 minut). Doprawiamy do smaku.


Pysznie smakuje sam, ale możecie również podać go z ryżem lub kaszą. Jak tylko lubicie ;)

7 komentarzy :

  1. Ja ostatnio bardzo duzo jarmużu jadam, a takie warzywne gulasze z straczkami sa jak dla mnie najlepsze na szybki i pożywny obiad, bardzo fajny pomysł ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię podobne dania, właśnie z jarmużem, który głównie używam do koktajli, ale w takich miksturach sprawdza się równie wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musiało obłędnie smakować! :) Ja to lubię wszystko, co zawiera soczewica. I dania z jej udziałem, bo szybko się je przygotowuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło przepyszne! Następnym razem jeszcze dorzucę tam ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nam też bardzo smakowało, całej rodzinie. Dziękujemy za przepis

    OdpowiedzUsuń