24 maja 2015

Żytni chleb ziemniaczany

Jak wiecie uwielbiam piec chleby i robię to przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem postanowiłam połączyć moje dwa ulubione typy mąki i dodać do nich.. ziemniaka. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!




Żytni chleb ziemniaczany
Składniki:
(1 bochenek)
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki żytniej
  • 2 ziemniaki (300 g po obraniu)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g nasion słonecznika
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki niesłodzonego mleka sojowego
  • mak do posypania
Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy je i dusimy na puree razem z oliwą i mlekiem sojowym.

Do miseczki rozkruszamy drożdży dodajemy 1 łyżkę mąki orkiszowej, cukier trzcinowy zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W dużej misce mieszamy mąki z nasionami słonecznika i solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże, puree z ziemniaka i urabiamy ciasto przez ok. 10 minut - aż będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłym miejscu w przykrytej ścierką misce do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie formujemy w dłoniach bochenek, przekładamy go do formy wyłożonej papierem, posypujemy makiem i nacinamy ostrym nożem skórkę według własnego uznania i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez ok. 50 minut (aż do testu suchego patyczka). Jeśli wierzch będzie spiekał się za mocno przykryjcie chleb papierem do pieczenia lub przełączcie na pieczenie od spodu.

Po upieczeniu zostawcie do wystygnięcia w piekarniku na min. 30 minut a następnie wyciągnijcie z formy i zostawcie do kompletnego wystygnięcia.


Chleb jest dla mnie idealny! Przepyszny smak, delikatnie chrupka skórka a do tego mak dodający bardzo przyjemny posmak.

8 komentarzy :

  1. Mam pytanie. Czy zamiast drozdzy swiezych moge dac suszone? Jesli tak,to prosze o odpowiedz ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jest to możliwe, niestety nie wiem ile bo nigdy nie używałam suszonych, zawsze i wszystko piekę na świeżych.
      Ale znalazłam coś takiego: http://www.zajadam.pl/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznik ;)

      Usuń
    2. To ja jednak upieke tak jak w przepisie. Boje sie,ze mi sie nie uda,ale zarezykuje,bo tak apetycznie ten chlebek wyglada;-). A jakiej wielkosci keksowki uzylas?

      Usuń
    3. Będę trzymała kciuki ;)
      A keksówka miała ok. 25 cm.

      Usuń
  2. Wygląda genialnie, jak z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam ostatnio taki ziemniaczany bochenek w piekarni, pomysł jest świetny! Koniecznie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam kiedyś coś podobne wyszło genialnie, ten chleb też wygląda apetycznie. Dodałam tego bloga do listy blogów http://wega-kuchnia.blogspot.com/ zapraszam

    OdpowiedzUsuń