07 czerwca 2015

Curry z młodymi ziemniaczkami

Curry to chyba jedna z moich ulubionych potraw. Możliwości jego modyfikacji są chyba nieskończone, a co najważniejsze zawsze znajdzie się w nim miejsce dla sezonowych warzyw. Będąc ostatnio na rynku udało kupić mi się tak przepyszne malutkie młode ziemniaczki, że postanowiłam nadać tej indyjskiej potrawie wielkopolskiego smaku ;)



Curry z młodymi ziemniaczkami
Składniki:
(3 porcje)
  • 800 g brukselki
  • 600 g malutkich ziemniaczków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka szpiczasta
  • 1 szklanka wody
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - twarda część
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli
  • 6-8 źdźbeł szczypiorku
Przygotowanie:

Brukselkę i ziemniaki obieramy. Jeśli są one duże możecie przekroić je na połówki.

Z papryk usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy je w średniej wielkości kostkę.

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, następnie wrzucamy ziemniaczki, brukselkę i paprykę i podsmażamy je przez ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy wodę, mleko kokosowe i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ognie co jakiś czas mieszając przez ok. 25-30 minut - aż ziemniaczki i brukselka będę miękkie.

Podajemy i na talerzu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.


Curry przygotowane w ten sposób ma na prawdę świetny smak. Gęste, aromatyczne ale równocześnie nie za ciężkie. A świeży szczypiorek i młode ziemniaczki to połączenie ponadczasowe, które jak się okazuje sprawdza się także w kuchni indyjskiej.

6 komentarzy :

  1. piona! też uwielbiam curry i z młodymi ziemniaczkami niedługo pojawi się u mnie na obiad, nie mogę nie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. a czym zastapic brukselki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast brukselki można dać np. więcej ziemniaczków, trochę pokrojonej marchewki, z szklankę ugotowanej cieciorki (lub innej fasolki). Proponuję eksperymentować z ulubionymi warzywami ;)

      Usuń
  4. Sądzisz, że wyjdzie smaczne, jeżeli użyję zielonej pasty curry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielonej nigdy nie używałam, ale jeśli lubisz jej smak to powinno być dobre ;)

      Usuń