06 czerwca 2015

Kruche ciasto migdałowe z rabarbarem

Niestety sezon na rabarbar powoli dobiega końca warto więc jeszcze kupić go trochę i przygotować to pyszne ciasto. Aromatyczne kruche ciasto, słodko-kwaśny rabarbar a do na wierzchu delikatna masa budyniowa i lekka kruszonka. Czy istnieje lepsze połączenie smaków? Idealne do popołudniowej herbaty, na rozpoczęcie lata i zakończenie wiosny.




Kruche ciasto migdałowe z rabarbarem
Składniki:
(duża blacha)
  1. Kruche ciasto:
    • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 szklanki)
    • 200 g pulpy z migdałów po robieniu mleka migdałowego (jeśli nie macie możecie użyć zmielonych migdałów) (2 szklanki)
    • 250 g cukru trzcinowego (1 i 1/2 szklanki)
    • 1 czubata łyżeczka mielonego lnu złocistego (siemienia lnianego)
    • 1/2 szklanki wody
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki oleju
  2. Rabarbar:
    • 8-9 łodyg rabarbaru (ok. 900 g)
    • 6 czubatych łyżek cukru trzcinowego
    • 3 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
  3. Masa budyniowa:
    • 1 litr mleka sojowego
    • 3 budynie waniliowe
    • 2 łyżki (50 g) oleju kokosowego
  4. Kruszonka:
    • 100 g szklanka płatków owsianych (1 szklanka)
    • 50 g płatków migdałowych (1/2 szklanki)
    • 4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:

Kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia wieczorem gotujemy budyń na mleku sojowym. Przelewamy do głębokich talerzy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Len zalewamy w kubku wodą i odstawiamy do spęcznienia na ok. 10 minut.
Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy olej, siemię lniane i urabiamy ciasto aż będzie elastyczne. (W razie potrzeby możecie dolać więcej oleju lub podsypać dodatkowo mąką). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180°C przez ok. 20 minut (aż zacznie się przyrumieniać).

Rabarbar myjemy, drobno kroimy, mieszamy z cukrem oraz syropem klonowym i w dużym garnku podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając tak długo aż rabarbar lekko zmięknie.

Na podpieczony spód przekładamy gotowy rabarbar (jeśli puścił dużo soku to nie musicie go całego przelewać) i pieczemy w 180°C przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. I delikatnie wyciągamy razem z papierem z blachy.

Płatki owsiane mieszamy z migdałowymi i podprażamy na patelni aż się przyrumienią, następnie łączymy z syropem klonowym.

Olej kokosowy rozpuszczamy.
Gotowy budyń miksujemy robotem nakładając go po łyżce naprzemiennie z rozpuszczonym olejem kokosowym. Miksujemy ok. 10 minut aż do osiągnięcia jednolitej, gładkiej dość napowietrzonej konsystencji bez żadnych grudek.

Blachę wykładamy folią aluminiową, ostrożnie przekładamy do niej upieczony spód. Nakładamy na niego masę budyniową i równo rozprowadzamy, a na nią równomiernie rozsypujemy kruszonkę.i delikatnie ją ugniatamy.

Odstawiamy do kompletnego zastygnięcia.


Koniecznie wypróbujcie ten przepis dopóki jeszcze tak łatwo dostać świeży rabarbar ;) !

7 komentarzy :

  1. Dziś piekłam ciasto z rabarbarem, szkoda ze szybciej nie natrafiłam na Twój przepis, na sama myśl o nim aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic straconego, zawsze można upiec jeszcze jedno ;) !

      Usuń
  2. To ciasto jest przeprzeprzepyszne, najlepsze rabarbarowe ciasto, jakie jadłam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiego budyniu użyłaś? :) Bo większość ma zazwyczaj mleko krowie w proszku w składzie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy jeszcze się nie spotkałam z budyniem, który miałby w składzie krowie mleko. Wszystkie jakie do tej pory widziałam w sklepach zawierały mąkę/skrobię, aromaty i czasami w zależności od smaku i producenta jeszcze cukier i barwniki.
      Sprawdziłam wszystkie budynie jakie miałam w domu (4 znanych producentów) i wszystkie są wegańskie ;)

      Usuń