04 listopada 2015

Migdałowo-owsiane ciasteczka [bez cukru, bez pieczenia]

W mojej kuchni staram się niczego nie marnować, dlatego gdy robię mleko migdałowe pulpę orzechową, która mi zostaje wykorzystuję później. Najszybszym sposobem na jej przetworzenie jest zrobienie tych ciasteczek. Nie wymagają pieczenia, a do tego są super zdrowe bo nie ma w nich żadnych zbędnych składników.



Migdałowo-owsiane ciasteczka
[bez cukru, bez pieczenia]
Przygotowanie:

(15 sztuk)
  • 1 szklanka (150 g) pulpy migdałowej
  • 1 szklanka (120 g) płatków owsianych
  • 3/4 szklanki (100 g) suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki (90 g) rodzynek
Przygotowanie:

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy na jednolitą masę.

Masę daktylową mieszamy z pulpą migdałową, płatkami owsianymi i rodzynkami. Dokładnie urabiamy w rękach, a następnie wilgotnymi dłoniami formujemy ciasteczka.


Do ciasteczek możecie dodać według upodobania trochę wanilii lub cynamonu. 

6 komentarzy :

  1. takie ciasteczka przydałyby mi się teraz do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy zrobię już od dawna planowane migdałowe mleko, zaglądnę tu po przepis, bo te ciasteczka muszą być ekstremalnie dobre! Szczególnie dla fanów orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak nie robię migdałowego mleka, to chyba mogę po prostu namoczyć migdały i je rozdrobnić, nie? :)
    Podobają mi się, idealne na szybkiego cukrogłoda ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna dać radę ;)
      Jeśli zaspokajać cukrogłoda to tylko zdrowymi przekąskami ;)

      Usuń
  4. Nie robie migdalowego mleka,a przepis bardzo mi sie spodobal. Jak mam wykombinowc,ta migdalowa mase:-P. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować namoczyć migdały a następnie zblendować je na 'papkę' a potem dobrze odsączyć ;)

      Usuń